ایزوگام چیست و 3 نکته مهم در مورد آن

ایزوگام چیست

ایزوگام

آدمی همواره از علم و دانش برای گسترش فناوری‌ها، بهره برده‌است. بشر همواره می‌کوشد تا در سایه پیشرفت علوم مختلف و به دنبال آن پیشرفت صنایع و تکنولوژی‌های گوناگون، آسایش و رفاه بیشتری برای خوشتن فراهم آورد. یکی از این موارد که در صنعت جایگاه مهمی دارد، و در صنایع گوناگون بکار می‌رود، استفاده از ایزوگام است.

آیا تاکنون برایتان این سوال پیش آمده‌است که ایزوگام چیست و چه کاربردهایی دارد؟ مزایا و معایب نصب ایزوگام چه می‌باشد؟ آیا می‌دانید که نخستین بار چه کسانی و در کجا از این نوع عایق استفاده نمودند؟تاکنون در خصوص قدمت تاریخی آن اندیشیده‌اید؟ ایزوگام با کیفیت را چطور از انواع تقلبی آن می‌توان تشخیص داد؟

اگر دوست دارید در مورد این کالای مهم ساختمانی، ساختار و ترکیبات آن بیشتر بدانید و اگر می‌خواهید اطلاعاتی در خصوص ویژگی آن کسب کنید، با ما همراه شوید تا با گذری از دل تاریخ تا به امروز، از ایزوگام بیشتر بدانیم. در اینجا برایتان از موارد استفاده آن می‌گوییم و مزایا و معایب نصب عایق را شرح خواهیم داد. و در پایان برایتان از نشانه‌هایی خواهیم گفت که با کمک آنها می‌توانید محصول با کیفیت را شناسایی نمایید.

در داستانهای مذهبی آمده‌است که، حضرت نوح کشتی خود را با قیر پوشاند تا آب به درون آن نفوذ نکند. در روایات تاریخی نیز اقوام باستانی مانند سومریان، آشوری‌ها و بابلیان، قایق‌های خود را با مواد نفتی می‌پوشاندند تا آنها را در برابر نفوذ آب به داخلشان، عایق‌بندی نمایند. اگرچه نفت خام از دیرباز شناخته شده‌است، ولی در عمل از نیمه قرن نوزدهم میلادی و با پیشرفت علم و دانش، محصولات متنوعی مانند نفت سفید، بنزین و گازوئیل و صد البته قیر از نفت خام، استخراج شدند.شناخته شده‌ترین استفاده قیر، جدا از تولید آسفالت برای راه‌سازی، بهره‌گیری از آن برای عایق‌سازی در برابر رطوبت است.

از زمان‌های گذشته، از ترکیب “قیر” و “گونی” برای پوشاندن پشت‌بام و همچنین عایق کاری سرویس‌های بهداشتی و حمام منازل، استفاده می‌کردند. اما از حدود چهار دهه قبل، تولید این‌ دسته از محصولات، شکل نوین و پیچیده‌تری به خود گرفته‌است. در ترکیبات جدید، با افزودن ترکیبات دیگری مانند الیاف پلی‌استر و لایه‌های پلی‌اتیلن، باعث استحکام و ماندگاری بالاتری نسبت به ترکیب قیر و گونی شده‌است. البته که هنوز هم به علت مناسب بودن قیمت قیرگونی هنوز هم ازین روش عایق بندی استفاده می شود.

امروزه ایزوگام در طیف گسترده‌تری از کاربردها مورد استفاده قرار می‌گیرد. برخی از این کاربردها، شامل پوشاندن پشت‌بام، نمای ساختمان‌ها، پی ساختمان‌ها استخرها، مخازن آب، سرویس‌های بهداشتی و پارکینگ‌های طبقاتی می‌باشد.

ماده اصلی تشکیل دهنده این مانع، همان عایق شناخته شده قدیمی، یعنی قیر می‌باشد. اما در این میان، باید توجه داشت که قیر به تنهایی فاقد استحکام مکانیکی کافی است. به عنوان مثال، قیر در اثر حرارت، تغییر شکل داده و به صورت روان درمی‌آید. در حالیکه افزودن لایه‌ها و ترکیبات پلیمری، موجب بهبود ویژگی‌های مکانیکی عایق می‌گردد.

در خصوص مزایای استفاده، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • از پشت‌بام در برابر نفوذ برف و باران، حفاظت می‌کند.
  • این توانایی را دارد که تا حد زیادی به عنوان عایق حرارتی عمل کند.
  • نسبت به سایر روش‌های عایق‌کاری رطوبتی، به سادگی قابل نصب و انجام است.

در مقابل این مزایا که عنوان شد، استفاده از این محصول کارخانه ای معایبی نیز به همراه دارد. برخی از معایب استفاده از ایزوگام به شرح زیر است:

  • در حین نصب ایزوگام، گازهای سمی از آن، متصاعد می‌شود که به دلیل پیچیدگی و متنوع بودن ترکیبات آن، تشخیص عامل اصلی ایجاد مواد سمی نیز بسیار دشوار است.
  • قابل اشتعال است. البته در صورت افزودن مواد معدنی مناسب، خطر احتراق کاهش می‌یابد.
  • درصورتیکه در معرض حرارت زیاد قرار بگیرد، تغییر شکل داده و عمر مفید آن کاهش پیدا می‌کند.

نخستین شرکتی که لایه‌های عایق‌کننده‌ای به شکل ایزوگام تولید کرد، شرکتPARAFFINE PAINT  در سانفرانسیسکو آمریکا بودکه از سال 1905 میلادی شروع به کار کرد و از نام تجاری مالتوئید (Malthoid)  برای محصول خود استفاده می‌کرد. از سال 1941 میلادی نیز شرکت دیوروید (Duroid)در نیوزیلند، تولید مالتوئید را آغاز نمود.

در نمونه‌های اولیه از ترکیبات آزبست که امروزه استفاده از آن به دلیل سرطان‌زا بودن، در صنایع ممنوع می‌باشد، استفاده می‌شد.استفاده از آزبست در دهه‌های بعدی، با بهبود تکنولوژی تولید، جای خود را به مواد عایقی مناسب‌تری مانند الیاف شیشه داد.

در همان سال‌ها در استرالیا برای سقف واگنهای قطار از مالتوئید استفاده می‌شد. در واقع برای پوشاندن و عایق‌کاری سقف واگنها از این تکنولوژی استفاده می‌کردند.

امروزه رول‌های ایزوگام از چند لایه تشکیل می‌شوند:

  • لایه پایه یا زیرین، این بخش در واقع یک لایه پلیمری است که برای بالا بردن استحکام ایزوگام، مورد استفاده قرار می‌گیرد. معمولا در تولید این لایه، از الیاف شیشه، استفاده می‌شود.
  • گرانول‌های معدنی، که این بخش نیز لایه محافظ بالایی را تشکیل می‌دهند.

وزن و درجه بندی

ایزوگام در سطح بین‌المللی با کیفیت و درجه‌بندی متنوعی تولید می‌شود. رایج‌ترین انواع آن به شرح زیر است:

نوع نخست که اصطلاحاً به آن لایه 15 پوندی یا شماره 15 نیز می‌گویند و نوع دوم لایه 30 پوندی که به آن شماره 30 نیز می‌گویند.

این دو نوع ایزوگام در ایران نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند. البته در ایران اصطلاحاً  به آنها ایزوگام تک لایه و دو لایه می‌گویند.

اما روش دیگری نیز برای دسته‌بندی انواع ایزوگام وجود دارد. این روش تقسیم بندی انواع ایزوگام که البته امروزه کمتر به کار می رود، دسته‌بندی بر اساس ارگانیک و غیر ارگانیک بودن مواد تشکیل دهنده آن می‌باشد.

البته لازم به ذکر است که مواد ارگانیک مانند سلولز مدت زمان طولانی است که دیگر استفاده چندانی ندارند و از این‌رو  می‌توان گفت که امروزه، تقریباً عمده ایزوگام موجود در بازار با استفاده از مواد غیر ارگانیک تولید می‌شوند.

از حدود سال 1950 به بعد مواد اولیه ایزوگام پلی‌استر و آزبست بوده‌است. لایه‌های پلی‌استری به نسبت الیاف شیشه ضعیف‌تر هستند ولی به دلیل ارزان‌تر بودن، همچنان بخشی از تولید را به خود اختصاص داده‌اند. آزبست نیز از حدود دهه 80 میلادی به دلیل خطرناک بودن برای سلامتی و سرطان‌زا بودن، از چرخه تولید کنار گذاشته شده‌است.

استفاده از مواد غیر ارگانیک مزایایی هم دارد. به طور کلی می‌توان گفت، مواد غیر ارگانیک هم سبک‌تر هستند و هم در برابر پارگی مقاوم‌تر می‌باشند. و همچنین در برابر احتراق نیز مقاومت بیشتری از خود نشان می‌دهند.

حال می‌خواهیم نگاهی به فرایند تولید ایزوگام داشته‌باشیم.

فرایند تولید

لایه‌های ایزوگام معمولاً به شکل طومار روی هم پیچیده می‌شوند. جهت تولید، لایه پایه از درون یک مخزن پر از ترکیبات قیر عبور داده می‌شود تا قیر روی آن به صورت اشباع درآید.

برخی از انواع این کالای ساختمانی دارای ترکیباتی مانند سنگ آهک یا ترکیبات پلی‌پروپیلنی می‌باشند که استحکام و سختی لایه را افزایش می‌دهند. در واقع موجب افزایش مقاومت مکانیکی آن می‌شوند.  به برخی از انواع ایزوگام نیز ترکیبات لاستیکی افزوده می‌شود. دلیل این کار این است که افزودن ترکیبات لاستیکی، موجب بالاتر رفتن انعطاف می‌شود.

برای حفاطت عایق پشت بام در برابر اشعه ماورای بنفش به آن گرانولهای معدنی اضافه می‌شود. اضافه شدن این مواد به ترکیبات، علاوه بر مورد ذکر شده، موجب کاهش خطر آتش سوزی نیز می‌شوند. برای اینکه لایه‌های ایزوگام در هنگام پیچیده شدن روی هم به یکدیگر نچسبند نیز از لایه پلاستیکی نازکی بر روی لایه اصلی رول استفاده می‌شود.

شاید دیده باشید که برخی از تولید کنندگان بر روی ورقه ایزوگام یک لایه نازک آلومینیومی نیز تعبیه می‌کنند. این عمل برای بالاتر بردن درجه حفاظت ایزوگام، انجام می‌گردد. موارد استفاده این دو نوع ایزوگام با یکدیگر متفاوت است.  ایزوگام با لایه آلومینیوم، برای استفاده در پشت بام مناسب‌تر است در حالیکه ایزوگام بدون لایه آلومینیوم جهت عایق بندی سرویسهای بهداشتی و امثال آن کاربرد دارد.ایزوگام معمولاً در لایه هایی به عرض 1 متر و طول 10 متر به بازار عرضه می‌شود.

اجرای عایف کاری

یکی از مزایای استفاده از ایزوگام، سهولت نصب و مناسب بودن قیمت ایزوگام است. مراحل نصب به این ترتیب است که ابتدا لایه بیررونی رول‌های عایق، حرارت داده‌می‌شود و در همان زمان، رولها را باز می‌کنند و بر روی سطح پشت‌بام و یا هر سطح مورد نظر دیگر می‌چسبانند. برای تحقق یک کار با کیفیت اجرای صحیح عایق کاری بسیار مهم است. در واقع تمیزی و کیفیت کار به مهارت فرد نصاب بسیار وابسته است.

استانداردها در تولید و ساخت

از جمله استانداردهای شناخته شده برای تولید در سطح جهانی استانداردهای موسسه آمریکاییASTM (THE AMERICAN STANDARD FOR TESTING MATERIAL) و استاندارد کانادایی مربوط به موسسه THE CANADIAN STANDARDS ASSOCIATION می‌باشد.

نکاتی که در زمان خرید عایق باید در نظر داشت

این بخش به مهمترین نکته در مورد عایق اشاره دارد! اگر قصد خرید دارید باید به چه نکاتی بیش از همه توجه کنید؟ ‌چگونه می‌توان ایزوگام با کیفیت را از انواع تقلبی آن بازشناخت؟

متاسفانه در کشور ما برخی سودجویان اقدام به تولید محصولات بی‌کیفیت و ارائه آن با نامهای تجاری ( برند) مشهور می‌کنند. پس بسیار مهم است ایزوگام، از فروشندگان شناخته شده به همراه ضمانت نامه معتبر خریداری شود.یک محصول اصل باید دارای مشخصات تولید کننده، تاریخ تولید، ضخامت و وزن و علامت استاندارد باشد.

یکی از روشهای تشخیص ایزوگام تقلبی نیز جدا شدن ذرات ایزوگام و چسبیدن به دست در هنگام لمس آن می‌باشد که به دلیل استفاده از قیر بی‌کیفیت یا مازوت به جای مواد اولیه با کیفیت روی می‌دهد.

‌اگر ساکن شهر مشهد هستید، می‌توانید برای اجرای پروژه‌های خود در مشهد، با خاطری آسوده با ما تماس بگیرید. کارشناسان خبره ما در کوتاه‌ترین زمان ممکن و بالاترین کیفیت پروژه شما را انجام خواهند‌داد. در حال حاضر محدوده کاری ما برای عایق کاری در شهر مشهد می‌باشد. امیدواریم در آینده نزدیک بتوانیم در دیگر شهرها نیز خدماتمان را ارائه دهیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *