آشنایی با انواع قیر و کاربردهای آن

انواع قیر

قیر کاده ای سیاه رنگ و چسبناک است. این ماده یکی از فراورده های نفتی به شمار می رود. شاید برایتان جالب باشد بدانید که قیر هم به صورت طبیعی وجود دارد و هم به صورت مصنوعی در پالایشگاه و در پروسه تصفیه نفت خام به دست می آید. این ماده در صنعت ساختمان سازی، لاستیک سازی و راه سازی کاربردهای فراوانی دارد. و البته باید خاطر نشان سازیم که تنوع خوبی هم از این محصول در بازار وجود دارد و برای کاربردهای مختلف انواع مختلفی را می بایست انتخاب کرد. در ادامه با ایزوگام سیوانی همراه باشید تا با هم به بررسی انواع قیر بپردازیم و کاربردهای هر یک را بررسی کنیم. برای دریافت قیمت قیر نیز می توانید روی لینک کلیک کنید.

انواع قیر کدام است؟

دو دسته بندی کلی برای انواع قیر وجود دارد:

  1. قیر طبیعی
  2. قیر پالایشگاهی

در ادامه به معرفی این دو گروه کلی می پردازیم.

  • قیر طبیعی:

قیر طبیعی یا معدنی به‌طور مستقیم از طبیعت به‌دست می‌آید و از مخازن قیر در مناطق خاص استخراج می‌شود. این قیرها به مرور زمان و در طی میلیون‌ها سال از تجزیه نفت خام به وجود آمده‌اند.این محصول بدست آمده از طبیعت، ممکن است به صورت دریاچه‌های قیری مانند دریاچه یافت شود.

البته برخی سنگ‌ها هم حاوی قیر هستند و می‌توان قیر را از این سنگ‌ها استخراج کرد.نوعی از قیر معدنی وجود دارد به نام گیلسونایت. این محصول یک نوع قیر معدنی است که به صورت طبیعی استخراج می‌شود و کاربردهای خاصی در صنعت دارد. از گیلسونایت به عنوان افزودنی در آسفالت و در صنایع تولید رنگ و جوهر استفاده می‌شود.

  • قیر پالایشگاهی:

در فرآیند تقطیر نفت خام و در برج تقطیر، در بخش های انتهایی برج که مربوط به فرآورده های سنگین تر می شود، ماده ای سیاه رنگ و چسبناک تولید می شود که همان قیر است. قیر و مازوت هر دو از فرآورده های حاصل از برج تقطیر و جزو محصولات سنگین می باشند.

از نظر ساختار هم می توان انواع مختلفی از قیر را دسته بندی نمود . از این منظر انواع قیر عبارت است از:

  • قیر نفوذی

این نوع قیر که بر اساس درجه نفوذ دسته‌بندی می‌شود، به عنوان قیر متداول در ساخت راه‌ها استفاده می‌شود. درجه نفوذ میزان نرمی یا سختی قیر را نشان می‌دهد و معمولاً با عددی بین 30 تا 120 مشخص می‌شود. هر چه عدد بیشتر باشد، قیر نرم‌تر است.

  • قیر اکسیده

قیر اکسیده با دمیدن هوا به قیر داغ تولید می‌شود. این فرآیند باعث تغییر ساختار مولکولی قیر شده و آن را سخت‌تر و پایدارتر می‌کند.
از این نوع قیر، در صنعت عایق‌کاری، بام‌سازی و تولید ایزوگام استفاده می شود.

  • قیر محلول

این نوع قیر با افزودن حلال‌های نفتی به قیر پایه تولید می‌شود تا ویسکوزیته آن کاهش یابد و کاربرد آن در دماهای پایین‌تر امکان‌پذیر باشد.برای تهیه آسفالت سرد و برای مناطقی که امکان استفاده از قیر داغ وجود ندارد از این محصول استفاده می شود.

  • قیر امولسیونی

در این نوع قیر، ذرات قیر در آب به صورت معلق پخش می‌شوند. این قیر بدون نیاز به حرارت استفاده می‌شود و از طریق واکنش شیمیایی آب از قیر جدا می‌شود. برای روکش آسفالت‌های قدیمی، راه‌های موقت و راه‌سازی در مناطقی که نمی‌توان از قیر داغ استفاده کرد از قیر امولسیونی استفاده می شود.

  • قیر پلیمری

قیر پلیمری با افزودن پلیمرها به قیر معمولی تولید می‌شود. این پلیمرها باعث افزایش خواص مکانیکی قیر، به ویژه مقاومت در برابر تغییرات دما و ترک‌خوردگی، می‌شوند. از قیر پلیمری برای راه‌سازی در مناطق با شرایط آب و هوایی شدید، و همچنین ساخت آسفالت با دوام بالا استفاده می شود.

  • قیر دمیده

قیر دمیده که از دمیدن هوا به قیر داغ در دماهای بالا تولید می‌شود، در برابر دماهای بالا و پایین مقاومت بیشتری دارد. این نوع قیر بیشتر در صنعت‌های خاص مانند تولید لوله‌های پوششی و ایزوگام کاربرد دارد.

هر نوع قیر دارای ویژگی‌های منحصر به فردی است که برای کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. با توجه به تنوع بالایی که انواع قیر در بازار دارد به خوبی می توان دریافت که هر قیری برای یک کاربرد مشخص باید مورد استفاده قرار گیرد. به این منظور و در اجرای پروژه هایی که از قیر در آنها استفاده می شود می بایست انتخاب قیر با دقت و توجه بیشتری انجام گیرد.

کلام آخر

یکی از محصولات پرکاربرد در صنعت راهسازی و ساختمان سازی، قیر است. انواع قیر، کاربردهای متعددی دارد و در هر مورد می توان از قیر مناسب آن موقعیت استفاده کرد. به صورت کلی قیر به دو نوع طبیعی و پالایشگاهی در دسترس می باشد. قیر طبیعی ناخالصی هایی همچون خاکستر بیشتری از قیر پالایشگاهی دارد. وجود همین ناخالصی ها موجب می شود تا انواع قیر، کاربردهای متعددی داشته باشند. از این رو بسیار مهم است که با انواع قیر آشنا باشید و کاربردهای هر یک را به طور دقیق بدانید. اگر در این مورد تجربه عملی زیادی ندارید، می توانید از کارشناسان کمک بیشتری بگیرید. به این منظور می توانید با کارشناسان ایزوگام سیوانی در تماس باشید. از اینکه تا پایان با ما همراه بودید از شما متشکریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *